fbpx
Hello

Alapítvány

Sok olyan ember van Magyarországon és a nagyvilágban is, akiknek nem adatott meg mindaz, ami nekünk, sikeres vállalkozóknak és egészséges embereknek igen. Amíg nem lesz saját alapítványom (s ez még néhány év), addig más, szívemnek kedves projekteket támogatok, többek között önkéntes közreműködésemmel vagy havi donációval.

Boncodföldei Autisták

Védőotthona

Egy kedves barátom barátnőjének az ügyfelének a kisfia autista. A kisfiú most otthon él a családjával, de azért a tudatos, mindenre felkészült szülők feltérképezték, milyen egyéb lehetőségek vannak Magyarországon, ha arra kerülne sor. Lesújtottan vették szemügyre a szörnyűbbnél félelmetesebb opciókat, amíg rá nem találtak a Boncodföldei Autisták Védőotthonára.

A bent lakókról olyan emberek gondoskodnak, akik tényleg beleteszik a szívüket-lelküket abba, hogy a lehető legjobb, legcsaládiasabb körülményeket teremtsék meg. Törődnek az ott élőkkel és mindent megtesznek, hogy kihozzák a lehető legtöbbet a jelen helyzetből. Az otthon folyamatosan anyagi problémákkal küzdött, mígnem találtak egy fantasztikus megoldást és létrehoztak egy licit csoportot.

 

Bárki be tud lépni, a tagok pedig felajánlanak saját készítésű alkotásokat, vagy már nem használt tárgyakat, esetleg szolgáltatást, amire lehet licitálni, a bevétel pedig adományként megy a Védőotthonnak. Már több mint 3 millió Ft-ot gyűjtöttek össze így, ami az idei túlélésüket jelentette: mert sok kicsi sokra megy!

De az álmuk nagy! Egy új és biztonságosabb otthont szeretnének építeni, ehhez pedig 250 millió Ft-ra van szükségük.

Ha neked is van valamid, amit szívesen felkínálnál: oszd meg a csoportban! Neked egy nem használt tárgy, másnak pedig egy esély a jobb életre.

Budapest

Street Project

Amikor Alex Macintosh (Alapító és Street Printing Artist) először jött Budapestre 2018. januárban, teljesen ledöbbent azon, hogy milyen magas az utcán élő emberek száma. Nem érezte úgy, hogy azzal, hogy aprót dobálna az emberek poharába, túl sokat segítene nekik, vagy akár a problémán magán, és tudta, hogy ezt sok barátja is ugyanígy gondolja.

Az eredeti ötlete az volt, hogy olyan alkotásokat fog létrehozni, melyeket ajándékként, emléktárgyként el lehet adni, és a bevételt egy jótékonysági szervezetnek adományozza. Azonban minél több emberrel beszélt, magyarokkal és külföldiekkel egyaránt, annál több olyan embert talált, aki szintén szeretne tenni valamit.

Olyan emberek csatlakoztak hozzá, akik szolgáltatásokat ajánlanak fel azoknak, akiknek szükségük van rá. Hasonló gondolkodású művészek, akik a tehetségükkel szeretnék segíteni a közösséget, és vállalatok, akik előrehaladottan gondolkodnak, és megértik, hogy együtt kell nagyra nőniük.

Az alkotásaimhoz a város egy darabkáját – a Váci utcai csatornafedőket – használja forrásként. Ez a minta mindig emlékezteti őt arra, hogy amikor először látta meg ezeket a csodaszép fedőket Budapest belvárosának lüktető szívében – a szépség, a báj, és a bohém részletek tökéletes leírása a városnak magának is!

Ahogy minden más BSP alkotásnál, ezeknél is minden alapanyagot helyileg szerez be, és vízbázisú textilfestékkel készíti el a nyomatokat akvarell papírra. Kanadából származik, és 2018 óta él Budapesten.

Itt tudhatsz meg többet a projektről:

Charity Water

A tiszta víz mindent megváltoztat

Sokan tudjátok rólam, hogy sokat utazok. És szeretem megismerni azokat az országokat, ahol nagyon más az élet és nagyon más a kultúra, mint a nyugati országokban, itt Európában, vagy Észak-Amerikában.

Szeretem Keletet, és nagyon szeretem Ázsiát. Ha Te is sokat utazol, akkor biztos a Te szíved is szorult már össze látva a szegénységet is Indiában, Kambodzsában, Madagaszkáron s Thaiföld, Vietnám vagy Indonézia egyes részein.

A szegénységnél még rosszabb, ha nincsen tiszta ivóvíz. És vannak országok, ahol a koszos vízért is mérföldeket kell gyalogolni. A nőknek. Mert ez a nők feladata. Elhiszed, hogy 785 millió ember él tiszta ivó víz nélkül a Földön?!

Nekünk annyira természetes megnyitni a csapot. Inni egy pohár tiszta vizet. Megfürödni, lezuhanyozni. De sok olyan ország van, ahol ez nem lehetséges.

Istambulban
Charity Water

A szegénységnél még rosszabb, ha nincsen tiszta ivóvíz. És vannak országok, ahol a koszos vízért is mérföldeket kell gyalogolni. A nőknek. Mert ez a nők feladata. Elhiszed, hogy 785 millió ember él tiszta ivó víz nélkül a Földön?!

Nekünk annyira természetes megnyitni a csapot. Inni egy pohár tiszta vizet. Megfürödni, lezuhanyozni. De sok olyan ország van, ahol ez nem lehetséges.

Sokszor elég közelről tapasztaltam meg, milyen az élet az ilyen országokban.

Ezért amikor szembe jött velem Scott videója és a Charity Water története, egy percig nem gondolkodtam azon, hogy beállítsam a havi 40 dolláros adományt az Alapítványának.

Charity Water

Nem nagy összeg, de mégis valami. Jó érzéssel tölt el, hogy én is teszek valamit azért, hogy a gyerekek (főleg a kislányok) a tiszta víz miatt tudjanak iskolába járni.

Az hogy, nem kell koszos vízért messzire gyalogolniuk, azt jelenti, hogy több időt tölthetnek az osztályteremben. A tiszta víz a megfelelő WC-t is jelenti az iskolákban és azt, hogy a tinédzser lányoknak nem kell egy hétig otthon maradniuk minden hónapban azokon a bizonyos napokon.

Egy másik országban is teszek azért, hogy a nőket bátorítsam. A nők felelősek Afrika szaharai részein a vízgyűjtés 72%-ért! Amikor egy falu vagy egy közösség vízhez jut az ilyen országokban, a lányok és nők gyakorlatilag visszakapják az életüket. Akár vállalkozásba is kezdhetnek, szépítgethetik otthonukat és kezükbe vehetik a jövőjüket.

Hozzájárulok az egészségükhöz. El nem tudjuk képzelni, hogy a piszkos víz milyen betegségeket okoz és hány ember öl meg egy év alatt. Többet mint az erőszak bármilyen formája, beleértve a háborút is. A piszkos víz miatt meghaltak 43%-a öt év alatti gyermek! A tiszta vízhez jutás és az alapvető szennyvízkezelés körülbelül 16.000 életet menthet meg hetente!

 A piszkos víz miatt meghaltak 43%-a öt év alatti gyermek! A tiszta vízhez jutás és az alapvető szennyvízkezelés körülbelül 16.000 életet menthet meg hetente!

Ezért csodálatos Scott munkája és alapítványa. A másik dolog, amit magával ragadott az életútjában, az a fordulat, az a pont, ahol a drogokat, a bulizást, egy night-club promóter értelmetlen életét felcserélte erre az értelmes és nemes küldetésre.

A projektje rengeteg időt is megtakarít. Csak Afrikában a nők évi 40 milliárt órát töltenek azzal, hogy vízért mennek. A tiszta vízhez való hozzáférés a közösségek számára azt jelenti, hogy több idejük van élelem termelésre, jövedelemszerzésre, iskolába járásra és ez mint a szegénység felszámolását jelenti.

Nagyon sokan követik őt. Amerikában már mozgalommá vált az ún „Szülinapom helyett” kezdeményezés, amikor az emberek azt kérik ajándékba a szülinapi party és ajándékok helyett, hogy a barátaik, rokonaik a Charity Watert támogassák.

Mert érzik, tudják, nem kell még több cucc, felesleges kacat… Mert vannak fontosabb dolgok a tárgyaknál. S mert segíteni szeretnének azzal az összeggel a rászorultakon.

Scott Harrison - Charity water
Reachel Beckwith Charity Water

Volt egy kislány, Rachel-nek hívták, aki a 9. születésnapja előtt hallotta Scott-ot beszélni a küldetéséről és azt mondta az anyukájának, hogy szülinapi ajándékok és szülinapi party helyett szeretne 300 dollárt összegyűjteni, hogy segítsen a gyerekeknek tiszta vízhez jutni.

Nagyon csalódott volt, mert nem érte el a célját. Csak 220 dollárt sikerült összegyűjtenie. Az anyukája ekkor azt mondta neki, hogy így is nagyon ügyes volt, és majd jövőre újra megpróbálhatja. De Rachelnek erre már nem volt lehetősége. Egy halálos autóbalesetben életét vesztette néhány héttel később.

A hír hallatán idegenek százai kezdtek el 9 dollárt adományozni Rachel adománygyűjtő oldalán a kislány tiszteletére. A 9 dollárok néhány hét alatt több száz, majd 1.265.823 dollárrá dagadtak.

Ennek a pici lánynak a szíve 32.000 embert inspirált arra, hogy adományozzon Rachel céljáért. De itt nem áll meg a történet.

80.000 ember „dobta” a szülinapi partiját, totál idegenek hegyeket másztak pénzt gyűjtve az alapítványnak, vagy gyalogoltak, bicikliztek országokon át, vagy hajóztak át óceánokat, hogy felhívják a figyelmet a tiszta vízhez jutás fontosságára. Gyerekek mondtak le 5 évnyi karácsonyi ajándékukról

50.000 vízprojekt valósult meg 11 millió embert segítve tiszta vízhez.

Ha csatlakoznál Scotthoz, Rachelhez és hozzám, itt megteheted:

Amiért Scott-ot választottam, mert ők minden dollárral full transzparensen elszámolnak és a pénz 100%-ban és bizonyítottan a projektekbe, a terepre megy s ezt fotók GPS koordináták is alátámasztják. We’re an open book – ahogy ő fogalmaz.