Hello

Alapítvány

Sok olyan ember van Magyarországon és a nagyvilágban is, akiknek nem adatott meg mindaz, ami nekünk, sikeres vállalkozóknak és egészséges embereknek igen. Amíg nem lesz saját alapítványom (s ez még néhány év), addig más, szívemnek kedves projekteket támogatok, többek között önkéntes közreműködésemmel vagy havi donációval.

Boncodföldei Autisták

Védőotthona

Egy kedves barátom barátnőjének az ügyfelének a kisfia autista. A kisfiú most otthon él a családjával, de azért a tudatos, mindenre felkészült szülők feltérképezték, milyen egyéb lehetőségek vannak Magyarországon, ha arra kerülne sor. Lesújtottan vették szemügyre a szörnyűbbnél félelmetesebb opciókat, amíg rá nem találtak a Boncodföldei Autisták Védőotthonára.

A bent lakókról olyan emberek gondoskodnak, akik tényleg beleteszik a szívüket-lelküket abba, hogy a lehető legjobb, legcsaládiasabb körülményeket teremtsék meg. Törődnek az ott élőkkel és mindent megtesznek, hogy kihozzák a lehető legtöbbet a jelen helyzetből. Az otthon folyamatosan anyagi problémákkal küzdött, mígnem találtak egy fantasztikus megoldást és létrehoztak egy licit csoportot.

 

Boncföldei autisták

Bárki be tud lépni, a tagok pedig felajánlanak saját készítésű alkotásokat, vagy már nem használt tárgyakat, esetleg szolgáltatást, amire lehet licitálni, a bevétel pedig adományként megy a Védőotthonnak. Már több mint 3 millió Ft-ot gyűjtöttek össze így, ami az idei túlélésüket jelentette: mert sok kicsi sokra megy!

De az álmuk nagy! Egy új és biztonságosabb otthont szeretnének építeni, ehhez pedig 250 millió Ft-ra van szükségük.

Ha neked is van valamid, amit szívesen felkínálnál: oszd meg a csoportban! Neked egy nem használt tárgy, másnak pedig egy esély a jobb életre.

Budapest

Street Project

Amikor Alex Macintosh (Alapító és Street Printing Artist) először jött Budapestre 2018. januárban, teljesen ledöbbent azon, hogy milyen magas az utcán élő emberek száma. Nem érezte úgy, hogy azzal, hogy aprót dobálna az emberek poharába, túl sokat segítene nekik, vagy akár a problémán magán, és tudta, hogy ezt sok barátja is ugyanígy gondolja.

Az eredeti ötlete az volt, hogy olyan alkotásokat fog létrehozni, melyeket ajándékként, emléktárgyként el lehet adni, és a bevételt egy jótékonysági szervezetnek adományozza. Azonban minél több emberrel beszélt, magyarokkal és külföldiekkel egyaránt, annál több olyan embert talált, aki szintén szeretne tenni valamit.

Budapest Street Projekt

Olyan emberek csatlakoztak hozzá, akik szolgáltatásokat ajánlanak fel azoknak, akiknek szükségük van rá. Hasonló gondolkodású művészek, akik a tehetségükkel szeretnék segíteni a közösséget, és vállalatok, akik előrehaladottan gondolkodnak, és megértik, hogy együtt kell nagyra nőniük.

Az alkotásaimhoz a város egy darabkáját – a Váci utcai csatornafedőket – használja forrásként. Ez a minta mindig emlékezteti őt arra, hogy amikor először látta meg ezeket a csodaszép fedőket Budapest belvárosának lüktető szívében – a szépség, a báj, és a bohém részletek tökéletes leírása a városnak magának is!

Ahogy minden más BSP alkotásnál, ezeknél is minden alapanyagot helyileg szerez be, és vízbázisú textilfestékkel készíti el a nyomatokat akvarell papírra. Kanadából származik, és 2018 óta él Budapesten.

Itt tudhatsz meg többet a projektről:

Charity Water

A tiszta víz mindent megváltoztat

Sokan tudjátok rólam, hogy sokat utazok. És szeretem megismerni azokat az országokat, ahol nagyon más az élet és nagyon más a kultúra, mint a nyugati országokban, itt Európában, vagy Észak-Amerikában.

Szeretem Keletet, és nagyon szeretem Ázsiát. Ha Te is sokat utazol, akkor biztos a Te szíved is szorult már össze látva a szegénységet is Indiában, Kambodzsában, Madagaszkáron s Thaiföld, Vietnám vagy Indonézia egyes részein.

A szegénységnél még rosszabb, ha nincsen tiszta ivóvíz. És vannak országok, ahol a koszos vízért is mérföldeket kell gyalogolni. A nőknek. Mert ez a nők feladata. Elhiszed, hogy 785 millió ember él tiszta ivó víz nélkül a Földön?!

Nekünk annyira természetes megnyitni a csapot. Inni egy pohár tiszta vizet. Megfürödni, lezuhanyozni. De sok olyan ország van, ahol ez nem lehetséges.

Istambulban
Charity Water

A szegénységnél még rosszabb, ha nincsen tiszta ivóvíz. És vannak országok, ahol a koszos vízért is mérföldeket kell gyalogolni. A nőknek. Mert ez a nők feladata. Elhiszed, hogy 785 millió ember él tiszta ivó víz nélkül a Földön?!

Nekünk annyira természetes megnyitni a csapot. Inni egy pohár tiszta vizet. Megfürödni, lezuhanyozni. De sok olyan ország van, ahol ez nem lehetséges.

Sokszor elég közelről tapasztaltam meg, milyen az élet az ilyen országokban.

Ezért amikor szembe jött velem Scott videója és a Charity Water története, egy percig nem gondolkodtam azon, hogy beállítsam a havi 40 dolláros adományt az Alapítványának.

Charity Water

Nem nagy összeg, de mégis valami. Jó érzéssel tölt el, hogy én is teszek valamit azért, hogy a gyerekek (főleg a kislányok) a tiszta víz miatt tudjanak iskolába járni.

Az hogy, nem kell koszos vízért messzire gyalogolniuk, azt jelenti, hogy több időt tölthetnek az osztályteremben. A tiszta víz a megfelelő WC-t is jelenti az iskolákban és azt, hogy a tinédzser lányoknak nem kell egy hétig otthon maradniuk minden hónapban azokon a bizonyos napokon.

Egy másik országban is teszek azért, hogy a nőket bátorítsam. A nők felelősek Afrika szaharai részein a vízgyűjtés 72%-ért! Amikor egy falu vagy egy közösség vízhez jut az ilyen országokban, a lányok és nők gyakorlatilag visszakapják az életüket. Akár vállalkozásba is kezdhetnek, szépítgethetik otthonukat és kezükbe vehetik a jövőjüket.

Hozzájárulok az egészségükhöz. El nem tudjuk képzelni, hogy a piszkos víz milyen betegségeket okoz és hány ember öl meg egy év alatt. Többet mint az erőszak bármilyen formája, beleértve a háborút is. A piszkos víz miatt meghaltak 43%-a öt év alatti gyermek! A tiszta vízhez jutás és az alapvető szennyvízkezelés körülbelül 16.000 életet menthet meg hetente!

 A piszkos víz miatt meghaltak 43%-a öt év alatti gyermek! A tiszta vízhez jutás és az alapvető szennyvízkezelés körülbelül 16.000 életet menthet meg hetente!

Ezért csodálatos Scott munkája és alapítványa. A másik dolog, amit magával ragadott az életútjában, az a fordulat, az a pont, ahol a drogokat, a bulizást, egy night-club promóter értelmetlen életét felcserélte erre az értelmes és nemes küldetésre.

A projektje rengeteg időt is megtakarít. Csak Afrikában a nők évi 40 milliárt órát töltenek azzal, hogy vízért mennek. A tiszta vízhez való hozzáférés a közösségek számára azt jelenti, hogy több idejük van élelem termelésre, jövedelemszerzésre, iskolába járásra és ez mint a szegénység felszámolását jelenti.

Nagyon sokan követik őt. Amerikában már mozgalommá vált az ún „Szülinapom helyett” kezdeményezés, amikor az emberek azt kérik ajándékba a szülinapi party és ajándékok helyett, hogy a barátaik, rokonaik a Charity Watert támogassák.

Mert érzik, tudják, nem kell még több cucc, felesleges kacat… Mert vannak fontosabb dolgok a tárgyaknál. S mert segíteni szeretnének azzal az összeggel a rászorultakon.

Scott Harrison - Charity water
Reachel Beckwith Charity Water

Volt egy kislány, Rachel-nek hívták, aki a 9. születésnapja előtt hallotta Scott-ot beszélni a küldetéséről és azt mondta az anyukájának, hogy szülinapi ajándékok és szülinapi party helyett szeretne 300 dollárt összegyűjteni, hogy segítsen a gyerekeknek tiszta vízhez jutni.

Nagyon csalódott volt, mert nem érte el a célját. Csak 220 dollárt sikerült összegyűjtenie. Az anyukája ekkor azt mondta neki, hogy így is nagyon ügyes volt, és majd jövőre újra megpróbálhatja. De Rachelnek erre már nem volt lehetősége. Egy halálos autóbalesetben életét vesztette néhány héttel később.

A hír hallatán idegenek százai kezdtek el 9 dollárt adományozni Rachel adománygyűjtő oldalán a kislány tiszteletére. A 9 dollárok néhány hét alatt több száz, majd 1.265.823 dollárrá dagadtak.

Ennek a pici lánynak a szíve 32.000 embert inspirált arra, hogy adományozzon Rachel céljáért. De itt nem áll meg a történet.

80.000 ember „dobta” a szülinapi partiját, totál idegenek hegyeket másztak pénzt gyűjtve az alapítványnak, vagy gyalogoltak, bicikliztek országokon át, vagy hajóztak át óceánokat, hogy felhívják a figyelmet a tiszta vízhez jutás fontosságára. Gyerekek mondtak le 5 évnyi karácsonyi ajándékukról

50.000 vízprojekt valósult meg 11 millió embert segítve tiszta vízhez.

Ha csatlakoznál Scotthoz, Rachelhez és hozzám, itt megteheted:

Amiért Scott-ot választottam, mert ők minden dollárral full transzparensen elszámolnak és a pénz 100%-ban és bizonyítottan a projektekbe, a terepre megy s ezt fotók GPS koordináták is alátámasztják. We’re an open book – ahogy ő fogalmaz.

Khaled Hosseini alapítvány

az afgán emberekért

Khaled Hosseini - a papírsárkány

Nemrég kezembe került egy könyv. Papírsárkányok a címe. Egy Amerikában élő afgán származású író, aki egyébként orvos, írta. A neve Khaled Hosseini.  A képzeletbeli (?) történet az ő gyerekkorában játszódik. Afganisztánban.

Félve kezdtem el olvasni a könyvet, mert még emlékeztem egy másik könyvre, aminek az a címe, hogy Afganisztánba csak sírni jár az Isten… És arra is emlékeztem, hogy ezt a könyvet anno szinte végig bőgtem. A szívem szakadt meg azon az – európai ember számára felfoghatatlan –  női sorson, amit a könyv bemutat…

Mivel általában esténként olvasok, azokban a hetekben szinte minden reggel vörösre sírt szemekkel ébredtem…

És nemcsak a könyv miatt sírtam. Nem jó dolog arra ébredni, hogy a barátaid – igen, nekem mindenhol vannak barátaim, Afganisztánban is 🙂 – gyakorlatilag folyamatos életveszélyben vannak, mert egy olyan országban élnek, ahol folyamatosan háború van. A terrortámadások, a fegyveres támadások, a kivégzések, az emberrablások és bomba robbantások mindennaposak.

Nem túl jó olyan hírre ébredni, hogy „bomba robban a minisztérium óvódája mellett, ahova a minisztérium dolgozói viszik be a gyerekeiket reggelente”.

Ahol ártatlan civilek és gyerekek halnak meg. A barátaim ebben a minisztériumban dolgoznak. Mérnökök. Családjuk van. Hisznek és vágynak a békére. Várják, hogy eljöjjön a nyugalom az országukban.

Bizony fellélegeztem az olyan üzeneteknél, hogy sikerült külföldön elhelyezkedniük dolgozni vagy PHD-zni. Mert nem rándult többé össze a gyomrom az ilyen hírek olvasásakor. Legalábbis nem értük.

apa-es-fia

Milyen lehet ilyen körülmények között élni a mindennapjaidat?

Milyen lehet egy ilyen országban élni?

Mi lett volna, ha mi születünk egy ilyen országba?

Mi lett volna, ha nőként*** születünk egy ilyen országba?

Egy olyan országba, ami az iszlám hódítása előtt a buddhista kultúrát támogató kusán birodalom központja volt, perzsa uralkodók és Nagy Sándor hódította vidék, ahol a fehér hunok is megfordultak. És amit a jelenkorban sikertelenül próbáltak leigázni a britek és a szovjetek, majd legújabban az amerikaiak és szövetségeseik.

A Papírsárkány írója el tudott menekülni a szovjet beavatkozás és polgárháború elől. Utolsó pillanatban, amikor az oroszok elfoglalták Afganisztánt. De nem mindenki ilyen szerencsés.

És nem mindenkinek van arra lehetősége, hogy távolról segítse a nála szerencsétlenebbeket, mint ahogyan ezt Khaled teszi.


Khaled Hosseini
Khaled Hosseini afgán gyermekekkel

A könyve kapcsán találkoztam az Alapítványával. Amikor ezekkel a tényekkel szembesültem, éreztem, ha csak egy picit is tehetek ezért a népért, azt meg kell tennem:

  • jelenleg csaknem 2,4 millió ember kényszerül lakóhelyének elhagyására, százezrek pedig otthontalanok
  • az afganisztáni 3,7 millió iskolán kívüli gyermek nagyjából 60%-a lány
  • az alapvető orvosi ellátás hiánya a világ legmagasabb csecsemő halandóságát eredményezi
  • minden negyedik gyermek krónikus alultápláltságtól szenved

Számomra nagyon szimpatikus Khaled küldetése. A Khaled Hosseini 2008-ban indított alapítványa humanitárius segítséget és menedéket nyújt a családoknak, gazdasági lehetőségeket kínál a nőknek, valamint egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat nyújt a gyermekek számára Afganisztánban.

Az alapítvány

Ismert meg őt te is ebből a videóból:

Nem azt mondom, hogy támogasd te is ezt az alapítványt. Ez nekem személyes ügy. Csak azt kívánom, te is találd meg azt a személyes ügyet, azt az alapítványt, azt a támogatási formát, amivel a náladnál kevésbé szerencséseket segíteni tudod.

*** Ha nőként születtél volna egy ilyen országba...

…akkor hagyományos viseletként a teljes testedet eltakaró fátylat, burkát kellene viselned. Jobb esetben csak csadort… esetleg lehetnél annyira szabad, hogy csak hidzsábot (fejkendőt).

…lehet, hogy szerencsés lennél, és az afgán nők ahhoz a 12-15%-ához tartoznál, akik írástudóak és esetleg – ahogy az elenyészően kicsi  hányaduk – dolgozhatnál egy munkahelyen.

…de valószínűbb – mivel a társadalom hagyományosan patriarchális típusú és a jogbiztonság hiánya a jellemző –, hogy a mozgás szabadságod súlyosan korlátozott lenne.

…lehet, hogy Te is azok közé a nők közé tartoznál, aki nem jelentik az őket ért erőszakot, a megtorlástól tartva. Különösen akkor, ha ez a családon belül történt.

…lehet, hogy szerencsés lennél, és az afgán nők ahhoz a 12-15%-ához tartoznál, akik írástudóak és esetleg – ahogy az elenyészően kicsi  hányaduk – dolgozhatnál egy munkahelyen.

…nászéjszakád után a férjednek kötelező lenne közszemlére bocsátani a véres lepedőt, ami a te szüzességed bizonyítéka. Amennyiben nem bizonyultál szűznek, azonnali válás, kitagadás, bántalmazás vagy akár halál fenyegetne. 

Két kezemet összeteszem, hogy Magyarországra születtem.