Az elsődleges értékünk: a törődés – Céges Alapértékek Videósorozat 1. rész

Céges Alapértékek Videósorozat

Az elsődleges értékünk: a törődés

Szép jó napot! A Balloon World Hungary vállalati kultúráját és alapértékeit bemutató 10 részes sorozatnak látod most a 2. részét, merthogy volt egy intro rész is. Egyébként ez a listának az 1. pontja, és ez nem más, mint a törődés. Azt gondolom, hogy az értékeinkhez, alapértékeinkhez és a céges kultúránk gyökereihez érdemes ebben a helyzetben is hozzányúlni, visszanyúlni, mert nagyon sok erőt lehet belőle meríteni és ez az erő, illetve ezek az értékek összetarthatják a cégedet meg a cégemet meg bárki cégét, hogyha odafigyelünk rájuk és ezzel könnyebb kibírni az előttünk levő időszakot.

A Balloon World-nél ugye a törődés áll az első ponton, ennek most egy kicsit talán még aktuálisabb a jelentése ezekben a napokban. A mi csapatunk mindig is egy nagyon törődő csapat volt, egymással is, önmagunkkal is, ez rengeteg egymás, kollégák-kollégák számára nyújtott segítség formájában nyilvánult meg, egy rendkívül együttműködő csapatról van szó, de a vevőink irányába is, a külvilággal is ez mindig nagyon fontos volt számunkra. Nem gondoltuk azt, hogy most így hirtelen, 5 nap alatt ez az érték pontunk még erőteljesebb együttérzésbe és törődésbe kell, hogy átcsapjon. Elmondanám, hogy ez hogyan volt a múltban, mert abból is lehet tanulni, és elmondom azt is, hogy hogyan van ez most nálunk a jelenben, és hogy ez hogyan mozgatja az elmúlt napok döntéseit.

2:00 – Dolgozói juttatások a múltban

Ugye mi elég sokat törődtünk korábban is a munkatársakkal. Nálunk van olyan, hogy meleg ebéd, van olyan, hogy a dolgozók családjai nyaralni mennek, nagyon sok könyvet kapnak tőlem, sok képzésre járhatnak itt az angol nyelvtől az egyéb készségfejlesztő tréningig, bármi jöhet, vannak csapatépítő programjaink, van évindítónk minden évben egy 2 napos összetartás, sok anyagi, nem anyagi juttatás is van, például egy „all you can move” fitnesszkártya, tehát gondolunk nem csak a szellemre, de az emberi testre is. Sok közös ünneplés is van, amivel a sikereinket ünnepeljük, ünnepeltük és még vállalati pszichológusunk is van, a lelkünkkel is foglalkozunk. Hát mondjuk ezek a juttatások átmenetileg úgy döntöttünk, hogy szünetelni fognak.

2:53 – Bérek

Amit mi próbálunk megőrizni az a bérszint, legalábbis most így első körben az elkövetkezendő hónapokban, bérszint 50 és 80 százaléka az, amit így kitűztünk és mindenkivel megbeszéltük, ki mennyit bír bevállalni ebben a sávban, 50 és 80 százalék között, amiből biztonságban tudhatja a családját és meg tud élni, ugyanis az én szándékom és tervem az, hogy a teljes csapatot teljes létszámban egyben tartom, amíg el nem múlnak a felhők és újra ki nem süt a nap.

3:37 – Együttműködés

Szóval ezek az elmúlt juttatások és egymással törődés, amiket most egy időre elvesztünk, de amit nem vesztettünk el az például az az együttműködési képességünk, amit ugye békeidőben is megmutattunk, mondok nektek rá egy példát.

Például nekem a raktár és a csomag csapatom, tehát akik az árut fogadják, és akik az árut küldik valami olyan hihetetlen szinkronban képesek egymással dolgozni, egymást helyettesíteni, hogy a szezonokban vagy akár egy hét eleji rendelési csúcsban, ami most ugye nincs, és a hétvégi kevesebb beérkező rendeléseknél teljesen mobilan tudnak mozogni a két osztály között, és egymást segíteni.

Tehát én nagyon régóta nem vettem fel új munkatársat, mert a növekedésünket egy belső, ilyen nagyon rugalmas átszervezéssel és a termelékenységünk, hatékonyságunk fokozásával mindig meg tudtuk oldani. Tehát ezt most nem bánom, hogy nincsenek extra emberek a fedélzeten, akikről szintén gondoskodni kelljen. 

És ez az együttműködési rugalmasságunk ugye most válságban is megmutatkozott. Pillanatok alatt össze tudtunk rakni egy olyan ügyeleti csapatot, mi 23-an, 25-en vagyunk, hogyha a külsősöket is hozzászámolom, egy olyan ügyeleti csapatot, aki 8 főből áll, aki még bejár az irodába dolgozni minden nap 4 órás munkarendben és az összes többi kolléga pedig otthon tud lenni fizetett szabadságon.

Tehát az első 3 napra vonatkozó ilyen munkaügyi döntés az az volt, hogy 15-en otthon, ők azok, akik egyébként is messziről járnak, ők azok, akik esetlegesen nem tudnak autóval közlekedni, ez a 8 ügyeleti pedig a kerületben lakik és autóval közlekedik, és ami a szerencse, elég Jolly Jokerek vagyunk, mindenki mindenhez ért. Tehát most például a raktáros képes csomagos lenni, de képes marketingesnek is lenni, a beszerző is, aki bejár képes raktáros is lenni, nemcsak beszerző, sőt részt tud venni velünk együtt a pénzügyi terv összerakásában is. Tehát nagyon megérte a múltban mindenkit sok mindenre megtanítani, és így egymást kiváltva egy ilyen helyzetben is simán tudunk tovább dolgozni.

Egyébként, hogyha nem tudnánk ennyire sokan másiknak a munkakörét ellátni, nálunk akkor se lenne nagy baj, mert a munkaköri leírások meg a folyamatleírások megvannak, és nagyon gyors lenne a betanulási folyamat, de ehhez nekünk most nem kellett hozzányúlni. Sok mindenkitől hallom, hogy ezt az extra időt, amit most nyertünk vállalkozók, ezt például olyannal töltik, hogy munkaköri leírásokat készítenek és folyamatleírásokat készítenek.

Hát, ha hiányzik egy cégnél, akkor ezt érdemes pótolni, mert hogyha jönnek a jobb idők, még inkább fontos lesz az, hogy mennyire hatékonyan és mennyire termelékenyen dolgozik a csapat, hogy visszaálljunk egy eredeti vagy ezt megközelítő forgalmi szintre. Főleg az olyan iparágakban, mint amilyen a miénk is, hogy hát gyakorlatilag a 85 %-a az így eltűnt a forgalmunknak az elmúlt 5 nap alatt.

7:15 – Munkatársi krízis excel

Törődés azt gondolom, hogy most különösen fontos a segítség, és vezetőként én elsősorban a csapatomra gondoltam. Amit csináltam az az, hogy összeállítottunk egy olyan excelt, amiben minden kolléga benne van. Nem akarok itt senkit itt menet közben elveszíteni és nem akarom azt, hogy valakin esetlegesen ne legyen rajta a figyelmem. Ugye 23 embert fejbe tartani nem annyira egyszerű, ezért nekem van egy listám, és ezzel a listával mászkálok már napok óta.

7:48 – Excel lista tartalma

Elmondom nektek azt, hogy mit tartalmaz ez a dolgozókról készített lista, hogy miért tartalmazza azt, miért állítottuk össze, és azt is el fogom mondani, hogy már használtuk, nem is egyszer, és hogy mikre használtuk. Megnyitom a listát, és elmondom nektek, hogy mik ezek az adatok, amit mindenkiről összegyűjtöttünk, és beleraktuk, hogyha bárhol vagyok, ránézek, ne kelljen egy percet se gondolkozni és gyors döntéseket tudjak meghozni.

A kollégák nevén kívül benne van, hogy ki hány éves, hol születtek, benne van az, hogy ki milyen területen dolgozik a cégnél, ugye én nem túl sokat jártam be az elmúlt 1-2 évben, elég sokat voltam külföldön, nagyon sokat utaztam, úgyhogy nem mindennel vagyok képben, de most ebben a helyzetben elsőszámú vezetőként és elsőszámú döntéshozóként kellett beállnom a cégbe. Erről szól az elmúlt hetem összes nappala és éjszakája, úgyhogy nekem egy nagyon jó segítséget nyújt az orientációhoz ez a lista.

Benne van a munkakörükön, beosztásukon túl a munkaviszonyuk kezdete is, ki mióta dolgozik velem, nyilván a régi motorosokat jól ismerem, de van azért 1-2 új kolléga is a csapatban.

9:06 – No BKV intézkedés

Benne van a lakcímük, állandó és ideiglenes is, hogyha bármi helyzet van ugye már egy olyan döntést meghoztunk, hogy BKV-zni senki sem BKV-zhat, mindenki autóval jár egy hete be. Akinek nincsen autója, azt egy másik munkatárs fölveszi, beszállítja, hazaviszi. Tehát ezzel szeretnénk azt kiszűrni, hogy bárki bármit a BKV-n összeszedjen, és ezt mondjuk nagymamának vagy idős, beteg hozzátartozónak hazavigye. Ezért tudom azt mindenkiről, hogy ki hol lakik, milyen messze.

9:39 – Ügyelet, mobilitás, privát elérhetőségek

Nyilván az ügyeleti csapatnak az összeállításánál is szempont volt az, hogy a közel lakók legyenek ott. Volt is rá példa, kiírtuk az ajtókra, hogy milyen ügyeleti telefonszámon érnek el minket, jönnek még, potyognak be áruérkezések, ilyenkor a legközelebbi kolléga, aki 5 percre lakik, biciklire pattan, kinyitja a raktárajtót és átveszi az árut.

Mi az ügyeleti csapat sem ülünk ott egész nap, csak 4 órára megyünk be. Fölírtuk az összes mobil telefonszámot, hogy elérhetőek legyünk egymás számára, mindenki, még a részmunkaidős raktáros is, és a GYES-en levő anyuka is benne van a listában, az ő mobilszámai, telefonszámai.

Felmértük, hogy kinek mennyi az otthoni internete, mobilinternet, nem mobilinternet, szeretnénk mindenkivel végig kapcsolatban lenni, és ha kell, akkor őt segíteni. Bár most az internetszolgáltatók hozzánk vágtak jó nagy gigabyte-okat, de azt jó tudni, hogy ki mivel gazdálkodhat otthon is.

Mindenki viszi haza a kis mobilját és mobiltöltőjét. Az volt a kérésem feléjük, hogy mindig mindenki legyen bekapcsolva, mert nem tudhatjuk, hogy mikor mit szeretnénk közölni egymással vagy kérni egymástól.

10:58 – Dolgozói Facebook csoportok

Amiket fölírtunk, azok a privát email címek, hogyha emailben is olyan dolgokat kell küldeni, mert ugye mi is benti hálózat, BWH-s címeken dolgoztunk, BWH-s csoportok voltak. Amit még a kommunikációnk, munkatársi kommunikációnk segítésére létrehoztunk az egy Facebook messenger csoport. Ebben minden egyes kolléga benne van, és hát egy kicsit ez a csoport nálunk ilyen ventillálásra, egymás buzdítására, bátorítására, olyan dolgok megosztására szól és szolgál karanténban, illetve ez most egy önként vállalt karanténban otthon ki mit főz, mivel szórakoztatja a gyerekeit, mivel köti le őket, hogyan tanul azokkal, akik ugye iskoláskorúak. Van már régebb óta egy Facebook zárt csoportja is a munkatársaknak. Itt komolyabb információt osztunk meg egymással, például olyat, hogy a ma esti 9 órás zoom meetingnek mi a linkje, hogy minden egyes kolléga be tudjon kapcsolódni és részt tudjon rajta venni.

Amit még összeírtunk az a családi állapot. Én kíváncsi voltam arra, nyilván tudtam nagyjából, hogy ki a házas, ki az egyedülálló, kinek van gyereke, kinek mekkora gyereke van, ki él mondjuk egy háztartásban idős nagyszülővel vagy beteg szülővel, de ez most mind egy táblázatba belekerült és nem kell azon gondolkodnom, hogy ha ilyen jellegű segítséget kell nyújtani, akkor ezt hogyan tudjuk megtenni, volt már rá példa, gyógyszer-gyógyszertár jellegű dologban segíteni.

12:45 – Háztartások jellemzői és jövedelem szintje

Amit még beleírtunk az a társ, tehát hogy az adott kolléga kivel él egy háztartásban. Ez teljesen változó, van, aki egyedül él, van, akinek van 3 gyermeke, van, aki még a szülők is egy háztartásban vannak. Akik többen vannak, azok talán jobban tudják segíteni egymást.

Lényeg az, hogy mindenkire odafigyelünk és mindenkinek figyelembe vesszük az anyagi helyzetét is, ugyanis feltérképeztük azt is, hogy ezek a háztartások miből élnek, nyilván azt a részt tudjuk, hogy a Balloon World-től mennyi a munkatársnak a fizetése, de hozzáraktuk azt is, hogy a házastársak jövedelme, feltérképeztük azt is, hogy a házastársaknál vagy az egy háztartásban élőknél mekkora gáz van a másik munkahelyén, ott mi történik, van, aki elvesztette az állását, van, akit fizetés nélküli szabival küldtek haza, van, aki már egy hete távmunkában dolgozik otthon, tehát vice versa, minden van.

És ugye ezek a helyzetek napról napra alakulnak, ez mi tudjuk, azt is tudjuk, hogy hol vannak egészségügyi problémák, úgyhogy mi nem csak az egyénre, hanem az egész családra odafigyelünk. Beraktuk azt is, hogy hol van bankszámlája, Isten őrizz, hogy a bankokkal bármi történjen, de mindegy, tudjuk ezt is. Inkább többet tudjunk, mint kevesebbet.

14:20 – Otthoni munkavégzés technikai feltételei

Összeírtuk, hogy kinek milyen számítástechnikai felszerelései vannak otthon. Kinek van asztali gépe, laptopja, notija, telefonja. Akinek nem volt, annak adtunk. Még olyan is volt, hogy munkatárs testvérének adtunk monitort, mert őt is távmunkára küldték, de monitor nélkül nem tud dolgozni, úgyhogy ő elvitt egy BWH-s monitort. Tehát felkészültünk itt otthoni munkavégzésre, amennyire kereskedő cégként fel lehet készülni.

14:49 – Családok élelmiszertartalékai, hitelei, lakbér, rezsi és megosztható speciális dolgozói tudás

Mi még azt is megbeszéltük, ez ki-ki vérmérséklete szerint aggódik ezeken a dolgokon, mint kaja és élelmiszer, de én tudom azt, hogy kinél mennyi, hány heti kaja van bespájzolva és mennyi idő alatt nem hal éhen.

Felmértük a kollégáknak a hiteleit is, de tudom azt, hogy kinek van autóhitele, kinek van lakáshitele, tudom azt, hogy ki lakik albérletben, tehát kinek kell bérleti díjat fizetni.

Azt is felmértük, hogy a családtag BKV-zik-e, mert ugye az is lehet egy esetleges rizikófaktor, és úgy raktuk össze egyébként az ügyeleti csapatot ezekből az adatokból, hogy ezt is figyelembe vettük.

Amit még beleírtunk és ezt kértem mindenkitől, mi az a három, egyedi, specifikus tudása, amit csak ő tud, ugye ez most nem a munkához kell, hanem majd a jövőnkhöz, és már ezeket is használtuk. Van olyan, aki légzéstechnikákat tanít a kollégáknak otthon, akkor van, aki banánkenyeret sütni tanítja a kollégákat otthonról. Nagyon, nagyon jó dolgokat osztanak meg egymással az otthon rekedtek.

Mindig, akik ügyeletben vagyunk minden nap végén megosztjuk egy esti zoom call-ban megosztjuk mindenkivel, hogy mi történt aznap, mennyi árut tudtunk kiszállítani, mennyi rendelés jött be, illetve milyen további válságkezelési intézkedéseket hoztunk.

Én nagyon, nagyon fontosnak tartom a kommunikációt, a következő rész pont a kommunikációról fog szólni. És a kommunikáció az az út, amivel ugye törődhetünk egymással. Táblázatot befejezve ugye tudom azt, hogy ki lakik saját lakásba, ki lakik albérletben, még azt is tudom, hogy kinek mennyi a rezsije. Ezt azért mértem fel, hogy segíthessek nekik a legjobb tudásom szerint majd a jövőben.

16:49 – Lemondás a jövedelmük egy részéről

Amiben pedig ők segítenek nekem, ahogy írtam nálunk még mindig közös döntések vannak, vagy már amennyire lehet közös döntések vannak, nyilván van, amit csak én döntök el egyedül, de a bér az egy olyan kérdés volt, amiről egyesével mindenkit leültettünk és mindenkit megkérdeztünk, hogy az ő háztartásának ismeretében mi az, amit be tud vállalni, hogyha segíteni kell, mert hosszú lesz a felállás, mi az, amiből ő el tud éldegélni, a bérnek a hány százaléka.

Itt a kollégáktól 50 és 80 % közötti felajánlásokat kaptam ugye attól függően, hogy kinek milyen teher van a nyakában a hiteltől a három gyereken át, egyebek. Megmondom őszintén, ez nekem nagyon, nagyon jól esett, és nagyon örülök, hogy nem nekem kellett megmondanom, hanem ennyire együttműködőek és ennyire támogatnak ők is engem ebben a helyzetben.

17:55 – Szabadságok

Ami még az excelben benne van és ez az utolsó, hogy kinek mennyi szabadsága van és megnéztük azt, hogy itt most első körben valószínűleg még jövő héten is az ügyeleteseken kívül mindenki szabin lesz, de ezt is folyamatosan látom, hogy kinek hogy fogy, mikor fogy el, ugye 7 nap az, amivel ők rendelkeznek, a többivel rendelkezhetek én.

Erre soha nem volt példa, nálunk a szabadság az mindig hát elég lazán megy, csoportvezető megbeszéli, hogy mikor szeretne szabira menni, és elmegy szabira. Figyelembe veszi azt, hogy egy területről csak egy ember megy szabira. Hát most ez egy kicsit meg fog borulni. És valószínűleg én fogom megmondani, hogy ki meddig marad otthon, majd itt az elkövetkezendő napok eseményeinek függvényében.

18:47 Fizetések

Szóval ezt az excelt azért raktuk össze, hogy bármikor azonnal meg tudjam mondani, hogy kivel mi a pálya, ne kelljen túl sokat gondolkodni, és ezekből könnyen tudjunk intézkedéseket hozni. Illetve célja volt az is, hogy azt megbeszélhessük, hogy ők mivel tudnak segíteni jelen helyzetben, azaz a fizetésük hány százalékáról tudnak lemondani, mint tudjuk a bérköltség a legnagyobb költség, ami a vállalkozónak van.

19:22Irodabérlet, csak áfa

Azt hadd mondjam el, hogy nekünk a bérbeadónk az kifejezetten jófej. Még mielőtt mi mentünk volna hozzá, már ő tőle kaptunk egy levelet, amiben azt írta, ugye nekünk 2 millió forint a bérleti díjunk, amiben azt írta, hogy az április 10-i bérleti díjadat ne utald, illetve annyit kért csak tőlünk, hogy az áfát utaljuk át neki, és az egész áprilisit posztponálta, tehát eltolta decemberre, és mondta nekünk, hogy majd ráérünk decemberben utalni. Hát megmondom őszintén ez is nagyon, nagyon jól esett ez a segítség és törődés.

19:58 – Vevőszolgálat

Ugye mi távmunkába meg ügyeletbe kényszerültünk, bezártuk a boltokat, így az ügyfélszolgálat nem tud finom illatos kávét csinálni a betérő vevőknek, de amit tud, az, hogy távmunkában is felveszi a telefont, felhívja a vevőket, minden vevőnkkel is beszélünk, érdeklődünk náluk, ők hogy vannak, miket találnak ki, hogy kezelik a helyzetet. Az én viszonteladóimnak van egy Facebook zárt csoportja is, ott is rengeteg információt osztunk meg egymással, segítünk egymásnak és törődünk egymással.

20:34 – Aki ad, az kap

Ami még nagyon jól esett 1-2 alvállalkozótól, illetve beszállítótól az érdeklődés, hogy hogy vagyunk, mi van velünk, miben segíthetnek. Én azt gondolom, hogy aki ilyen hozzáállással, ezzel a törődő hozzáállással megy bele az elkövetkezendő időszakba, az jól is fog kijönni a végéből. Aki ad, az kap. Ezt a kis közmondást mindenki ismeri. Azt is tudjuk, hogy lehet, hogy nem pont ugyanonnan fogod visszakapni vagy fogom visszakapni, akinek én segítettem, de hogy valahonnan vissza fogom kapni, az egészen biztos.

21:14 – Tanmese

Amit még így a végén mindenképpen elmondanék nektek is, mert nekem egy nagyon nagy felismerés volt. Ezt múlt pénteken tanultam teljesen véletlenül, egy reziliencia tréningre keveredtem be. Ugye ez a reziliencia a rugalmasságunkat, a hozzáállásunkat, az élet kihívásaira adott válaszolási képességeinket jelenti. És ott egy nagyon helyes hölgy volt, egy veszprémi oktató a tanár, aki mondott egy tanmesét.

És ez szerintem azoknak jól jöhet, akik hozzám hasonlóan néha már túlzásba is képesek vinni a segítést, és a létrán azokat is fel akarják tolni, akik marhára nem akarnak felmenni a létrán, de ugye tolod, tolod, mert hogy neki ott fent sokkal jobb lenne. Erről egyébként már leszoktam, tehát a létrán felmenni nem akarókat már nem tologatom fölfele, viszont most még másképpebban kell gondolkodnom, és odafigyelni az energiáimra. És ez a tanmese a következő:

Nagyon egyszerűen fogom elmondani, mert nem vagyok túl jó történetmesélő, de ugye van a tyúkanyó a tyúkólban és a tyúkanyónak vannak kiscsibéi. És ha jön a róka, akkor mit csinál a tyúkanyó? A valóságban is ezt csinálja, hogy kitárja a szárnyait, a csibék belebújnak a tyúkanyónak a szárnyai alá, és fúj meg felfújja magát, a szárnyaival takarja a csibéket és elkergeti a rókát. Azonban, ha a tyúkólba bekeverednek még kislibák is, bekeverednek még kiskacsák is, a kiscsibék mellé, akkor a tyúkanyó, ha jön a róka, nem képes ezt a sok kisállatot vagy kis madarat eltakarni a szárnyaival és megvédeni őket, és akkor kénytelen lesz végignézni azt, hogy a róka megeszi az összeset.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, és erre én is fel vagyok készülve, viszont akik pillanatnyilag a szárnyaim alatt vannak, illetve hatósugaramban vannak, ő értük mindent meg fogok tenni, hogy őket megvédjem. Ők ugye a családom, a barátaim, a munkatársaim, a munkatársaim családjai, illetve a vevőköröm, mert velük is elég baráti, némelyikkel családias a viszonyom. De tudom azt, hogy meddig ér a szárnyam.

Lehet, hogy a szárnyam rövidülni is fog az elkövetkezendő napok eseményére vagy hónapok eseményére, én nem tudom, majd akkor azt kitalálom, de a lényeg az, hogy egy kicsit olyan vagyok vagy szeretem is idézni Teréz Anyát, hogy mindenki most a saját portáján söprögessen, mert ha a saját portánk tiszta, akkor az egész világ tiszta lesz.

 

24:26 – Akik engem inspirálnak

Mutatok nektek valamit. Három dolog, ami mindig nálam van a táskámban, egyébként az egyik az pont Teréz Anyának ez a kis füzete. Amikor kint voltam Indiába, Kalkuttába, akkor az ő sírhelyénél vettem én ezt magamhoz. Nem tudom, valamiért nekem ő sokat ad, és az ő életútja inspiráló, nyilván nem akarok Teréz Anya lenni, de ahogy látjátok a vállalati kultúránk első pontjába valamiért véletlenül belekerült a törődés.

Van még nálam pár dolog, ezt majd a későbbieknél szerintem elő fogom venni, mert rengeteg erőt tudok meríteni belőle. Egyik a Dale Carnegie-nek a Golden Book-ja. Hát jó viseletes, látszik, hogy régi darab. Egyébként Carnegie tanításait imádom. Szerintem ez se véletlen, amikor ez az egész válságos őrület elkezdődött, akkor így a polcról elmartam egy üres füzetet, hogy mindent, ami a válsággal kapcsolatos valahova fölírjak. És nálam ez a füzet is teljesen véletlenül egy Dale Carnegie-s füzet, úgyhogy most ebbe írom az összes gondolatot, számot, mindent, ami a döntéseimet befolyásolja.

És amit én még így magamnál hordok, azok ezek a kis kártyák. Szerintem majd ezeket is hát lefordítva, mármint mindegyik angol, feltöltöm. Ezt T. Harv Ecker tréningjein kaptuk, Tony Robbins tréningjein kaptuk, és nagyon sokat jelentenek számomra ezek a gondolatok, amik ezeken a kártyákon vannak, meg fogom osztani veletek ezt is.

És van nálam még egy dolog, ami szerintem szintén hasznos lehet ebben az időben, és ezek a Follow Marketingnek a posztolási ötletei. Hát most igazán kreatívnak kell lenni abban, hogy miket posztolunk, és hogyan kommunikálunk.

Engedjétek meg, hogy ezt az egész első részt, a törődést, mint érték részt egy Tony Robbins-os idézettel zárjam le. Ez is egy ilyen teljesen véletlen dolog, hogy ezt az idézetet én a munkatársaimnak karácsonyra írtam, akkor, amikor a karácsonyi ajándékot nekik átadtam, és ez az idézet a következő. Angolul jobban hangzik, majd felrakom angolul is.

„Mi lenne, ha a munkát szeretetté alakítanánk? A legáldottabb dolog, amit szeretetünkön kívül más embereknek felajánlhatunk, az a munkánk. A munkánk gyakorlatilag az időnk, energiánk, kreativitásunk, intelligenciánk, távlati elképzeléseink és hajlandóságunk, képességeink cselekvésbe fordítása. A másokkal megosztott munkánkon keresztül, ami valójában egy cselekvés általi szeretetet jelent, a lehető legnagyobb ajándékot adjuk a másik számára.”

Én ezzel az idézettel köszöntem meg karácsonykor az ő munkájukat, és azt hiszem, ez az idézet és az, hogy a törődés mennyire fontos most nagyon, nagyon aktuálissá vált.

A következő videó rész a kommunikáció lesz, nemsokára jövök azzal is.

2nd part – Corporate Culture, 1st Core Value 1# CARING

Good day, everyone. You are now watching the second part of the 10-part video series introducing the corporate culture and core values of Balloon World Hungary as we had an introduction earlier as well. It is, by the way, the first one on our list and it is none other than caring. My opinion is that it is worth going back to our values, core values and corporate culture in a situation like this because a lot of strength can be gathered out of it and this strength along with the values are capable of keeping your business, my business, anyone’s business together, we pay attention to them and, hence, it is easier to tide over challenging times ahead of us.

At Balloon World caring stands in first place, its meaning has even more to it nowadays. Our team has always been a caring team, both towards each other and ourselves too, this lies in the way colleagues help one other, it is a really cooperative team, but they show the same attitude towards our customers and towards those outside as well, this has always been very important to us. We didn’t think that all in a sudden, within only 5 days, this value of ours has to have an even stronger compassion and sense to it. I would like to tell you how this was present in our lives in the past and the way it is present now these days as well as how it all changed the decisions of the last few days.

2:00 – Employee Benefits in the Past

We did care a lot about our employees earlier as well. We have such things as hot lunches, the employees and their families going on holidays, they also get lots of books from me, they can go to a lot of trainings from English to other skill development trainings, anything is possible, we have team building programs, we have a 2-day-program together at the beginning of each year, there are lots of financial as well as non-financial benefits, for instance, an ’all you can move’ fitness card, so we don’t only take good care of our mind, but also of our body. There are many joint celebrations where we celebrate or celebrated our successes, and we even have a corporate psychologist who is dealing with our souls. Temporarily these benefits came to a halt.

2:53 – Wages

What we are trying to maintain is the wage level, firstly at least in the following months, 50 to 80% of the wage level is what we have settled for and I sat down with everyone and talked over what they are able to bear between this 50 to 80%, what is enough for them to keep their families safe and to be able to live on, because it is my intention and plan to keep the whole team together until the clouds pass and the sun shines again.

3:37 – Cooperation

So the benefits and the caring for one another is what we leave for a little while now, but what we still haven’t lost is, for example, our ability to work together that we have already shown in peaceful times as well, I’ll tell you an example now.

For instance, the teams responsible for the warehouse and the packages, so those who receive and deliver the goods are able to work together very efficiently, and even to replace each other in high seasons or at an order peak at the beginning of the week that unfortunately we don’t have now, with fewer incoming orders at weekends, they are completely mobile between the two departments, and they can help one another.

So I haven’t hired a new employee for a very long time now, because we have always been able to manage our growth by such a flexible internal reorganization and with the help of increasing our productivity and efficiency. So I don’t mind now that there are no extra people on board whom I should also take care of.

And so this flexibility of cooperation has now really made sense in the days of crisis. In just a matter of moments we were able to put together a duty team, there are 23, 25 people in the team if I’m counting the contributors as well, and so this duty team consisting of 8 people still comes to the office every day and works 4 hours a day while all the other colleagues can stay home on a paid leave.

So such a work decision for the first three days was that 15 people stayed home, they were the ones who travel a lot to work, they were the ones who may not be able to come to work by car, and those 8 people who finally got to make up the duty team live in the district and drive a car, and luckily we are sort of Jolly Jokers, we can all turn our hands to anything. So now, for instance, the warehouse keeper can take the role of a packer, but can also take the role of a marketing person, or the purchaser, who is part of the duty team, can be a warehouse keeper, not just a purchaser, and can even take part in creating our financial plan. So it was worth teaching everyone everything in the past and so we can work on smoothly even in such a situation we are in right now by rotating our duties.

By the way, if we weren’t able to do each other’s jobs, that wouldn’t be a big problem either, because we have job descriptions and process descriptions written down and, hence, the learning process would be very fast, but now we didn’t even have to touch that. Many people, entrepreneurs tend to use the time that we won now to create job descriptions and process descriptions.

Well, if this is missing from a company, it is worth making up for that, because when good times return, it will be even more important to have an efficient and productive team to have a cash flow that was specific in the preceding period. Especially in industries like ours where basically 85% of the cash flow was lost in the last 5 days.

7:15 – Employee Crisis Excel

Caring…, I think help is especially important now, and as a leader I thought primarily of my team. What I did was to put together such an excel that includes all colleagues. I don’t want to lose anyone here while on the go and I don’t want anyone to possibly miss my attention. It’s not that easy to keep 23 people on my mind, so I have a list and I’ve been going everywhere with this list for days now.

7:48 – The Content of the Excel List

I’ll tell you what this excel list of employees includes, why it contains those things, why we put it together and I’ll also tell you that we have already used it, not just once, and also, why we have used it. I’m opening the excel now, and I’ll tell you what those data were that we collected about everyone and included it in the excel so that I have to spend not even a minute on thinking and I can make quick decisions wherever I am.

Apart from the names of the colleagues, the excel contains their age, their place of birth, what field they work at the company, I haven’t really been in the company in the last 1-2 years, I spent a lot of time abroad, so I’m not really up-to-date, but now in such a situation as a number one leader and a number one decision maker, I have to join the company. That’s what all the days and nights of the last weeks were about, so this list is a really good help for me to get familiar with everything.

In addition to their job description and position, the excel includes the beginning of their employment, since when has the employee been working for me, I obviously know the old-timers well, but there are some newcomers in the team too.

9:06 – The ’No Public Transport’ Measure

The excel contains their addresses, both permanent and temporary, if there happens to be any situation, we have already made such a decision that no one is allowed to travel to work by any means of public transport, everyone has been coming to work by car for a week now. Those who don’t own a car are picked up by another colleague who takes them to work and then takes them home afterwards. So that’s how we are trying to single out the possibility of anyone getting the virus on any means of public transport, and take that home to a grandma or to an old and sick relative. That’s why I should know where the colleagues live and how far they live from the workplace.

9:39 – Duty, Mobility, Private Contacts

Obviously, when the duty team was assembled, it was also an aspect that this team should be made up of people who live nearby. There was an example, we have written on the doors what duty phone number they could reach us on, there are still some people coming in, some goods are still arriving, and then the nearest colleague, who lives 5 minutes away hops on a bike, opens the warehouse door and takes delivery of the goods.

We, the duty team isn’t sitting in the workplace all day, we just go in for 4 hours a day. We wrote all the mobile phone numbers down to be available to each other, to everyone, the excel even includes those who are working part-time or being on a maternity leave, their mobile numbers and all other phone numbers are also included.

We looked at the internet services colleagues use at home, mobile internet, non-mobile internet, we want to keep in touch with everyone, and if that is what is needed, we help those who are in need of that. Now the internet service providers have given us huge gigabytes, but it’s good to know what the case is in everyone’s home.

Everyone takes home his/her mobile phone and charger. I asked them to always be available on the phone, because we may never know what we want to tell or ask from each other.

10:58 – Employee Facebook Groups

The ones we wrote down were the private email addresses, if we have to send an email, because in the workplace we have used an internal network, BWH email addresses, BWH email groups. What we have also created to help our communication, the employee’s communication was a Facebook Messenger group. Every colleague is inside this group, and this group is meant to ventilate, encourage each other as well as to share such things during the quarantine and now in a voluntary quarantine as what people cook at home, how people entertain their children at home, how they get the kid’s attention, how people study with those children who are of school age. There has also been a closed Facebook group for the employees for some time now. Here we share more serious information with each other, for instance, what the link to the 9pm Zoom meeting is so that each and every colleague could join in and participate.

What we have also included in the excel was the marital status. I was curious, I obviously knew pretty much who is married, who is single, who has a child, whose child is what age, who lives together with an old grandparent or sick parent, but now this was all put together in an excel and I don’t have to think about what kind of help we could give, if that is needed, there has been an instance when we had to help with a medicine-pharmacy type of problem.

12:45 – Household Characteristics and Income Level

What we have also included is the partner, so that whom a certain colleague lives together with. This is completely variable, there are people who live alone, there are people who have 3 kids, there are people who live together with their parents. Those who live together, can perhaps help each other better.

The point is that we pay attention to everyone and we take everyone’s financial situation into consideration, because we also looked at what these households make a living from, obviously we know how much salary they get from Balloon World, but we put next to it the income of the spouse, what is the situation in his/her workplace, what’s happening there, there are people who lost their jobs, there are people who were sent home with a paid leave, there are people who have been working from home for a week now, so vice versa, there are a lot of things going on.

And these are changing from day to day we know this, and we also know where health problems occur, so we do not only take care of the colleagues, but also the whole family of the colleagues. We have also included where they hold a bank account, God forbid, anything happens to the banks, but anyway, we are aware of that as well. We should know more rather than less.

14:20 – Technical Conditions of Working from Home

The excel also includes what kind of computer equipment each colleague has at home. Who has a desktop computer, a laptop, a notebook, a cell phone. Who is the person who doesn’t have any of these, because then we will give him/her one. We even gave a monitor to a colleague’s sibling, because he had to work from home, and could not do his job without a monitor, so we gave him a BWH monitor. So we prepared to work from home as much as we can be prepared to do so as a trading company.

14:49 – Each Family’s Food Reserves, Loans, Rents, Overhead and Shareable Special Employee Knowledge

We have even discussed who is worried about such things as food, but I know how much food supplies each colleague has at home and how long it is enough for them not to starve to death. 

We have looked at each colleague’s loans, I know who has a car loan, who has a home loan, I know who lives in a rent, who has to pay a rent every month.

We have also found out which colleague’s any family member uses any means of public transport, because it could also be a possible risk factor and the duty team was put together based on these information as well.

We have also included and this was one thing that I asked from everyone that what are those three, unique, specific knowledge types that he/she owns only, this is not required to be connected to the job now, but rather for the future and we have already used these too. There is someone among us who teaches breathing techniques to the colleagues from home, then there is someone who teaches the others how to bake a banana bread from home. Those who are stuck at home share really-really great things with each other.

Those of us who are on a duty always share with the others in a Zoom call every evening what happened that day, how many goods were delivered, how many orders came in, and what additional crisis management measures were taken.

I think that communication is highly important, the next part will be about communication. And communication is the way to caring. Getting to the end of the excel, I know who lives in his/her own flat, who lives in a sublet, I even know the costs of rent. I wanted to know this so that I could help them to the best of my knowledge in the future.

16:49 – Giving up on some part of their Income

And the thing they help me with, as I have already told you, is that we still have common decisions to be made, or at least as far as possible, there are common decisions, there are obviously certain things that I get to decide on my own, but wage is an issue that was talked over with each and every person, that is, in knowing his/her own household, what he/she can undertake if he/she can help, because getting out of this situation will be difficult, so I asked them to tell me what that amount is that he/she can still make a living from, what is the percentage of the original wage.

Here I have received answers from the colleagues between 50 and 80% based on such things as loans, three kids, etc. To be honest, this made me feel very-very good and I was really happy that I wasn’t the one who had to decide on this, but they were so cooperative and helped me out in this situation.

17:55 – Holidays

The last thing that the excel includes is how many holidays each colleague has, and we have even looked at, because here in the first place apart from the people on duty everyone will still be on a holiday next week, but I’m continuously checking how many days off they still have, when is it gone completely, they have 7 days to decide on, I have the rest.

There has never been an issue about this, here holidays were like always managed flexibly, the team leader talks to the others when a colleague wants to go on a holiday and then the colleagues goes on a holiday. It has to be taken into consideration that from each department one person can be on a holiday at the same time. Well now this is going to take a little turn. And probably I will be the one to tell who can stay home for what period of time depending on the events of the next few days.

18:47 Salaries

This excel was put together so that I could tell right away what is going on with each colleague, I don’t have to think a lot, and measures can be made quickly based on these information. And it was also intended to discuss how they can also help me in this situation, what percentage of their salary can they let go, we all know that the costs of wages are the biggest costs of an entrepreneur.

19:22Office Rental, VAT Only

I have to tell you that our landlord was really fantastic. Before we have even asked, he sent us a letter in which he said, normally we pay a rental fee of 2 million forints, and in his letter he stated that we shouldn’t transfer the rental fee for April, he only asked us to send him the VAT, and he postponed the whole rent from April to December, and said to us that it was absolutely fine to transfer the money to him in December. To be honest, this help and caring meant a lot to me.

19:58 – Customer Service

We were forced to work from home, be on a duty and close our shops, so our customer service cannot make a delicious coffee for the customers, but what it can still do is to pick up the phone, call the customers even from home, we talk to all our customers, we ask them how they are, what they do, how they deal with the situation. I have a closed Facebook group for my resellers as well, there we share a lot of information, we help and care for one other.

20:34 – Those who give, receive

What also meant a lot to me was that one or two subcontractors and suppliers were interested in how we were, what was going on with us, and how they could help us. My view is that whoever goes into the upcoming period with such an attitude, will come out well in the end. Those who give, receive as well. Everyone knows this saying. We also know that we may not get it back from exactly the same place or from the person we helped, but it is for sure that we will get it back from somewhere.

21:14 – A Fable

What I would also like to tell you getting to the end of this video because it was one of my biggest realizations. I learnt this last Friday completely by accident, I got involved in a resilience training. Resilience means our flexibility, our attitude, our ability to respond to the challenges of life. And there was a very nice lady, she was the teacher of this training from Veszprém, and she told us there a fable.

And I think this might come handy from those who like me can sometimes overdo help, and want to push those up the ladder who don’t want to climb up that latter at all, but you just push and push them, because it would be much better for them to be on the top. This is something I don’t do anymore, so I don’t push those up who don’t want to be pushed up the ladder, but now I even have to think differently and focus on my energies. And this fable is the following:

I will tell it to you in a very simple way, because I’m not a good storyteller. So there is the hen in the henhouse and the hen has chicks. And what does the hen do when the fox comes? This is what it does in reality too, it spreads its wings, and the chicks hide under the hen’s wings, and it blows itself, and hides the chicks under its wings and chases the fox away. But if some goslings are mixed inside the henhouse, and some ducklings as well, among the chicks, then the hen cannot hide them under its wings and protect all these little animals or little birds when the fox comes, and has to see the fox eat all of them up.

With this I’m just trying to imply that not everyone can be saved, and I’m prepared for this one as well, but those who are currently under my wings, or those who are in my range, I will do anything to protect them. They are my family, my friends, my colleagues, my colleague’s families, because I have a quite friendly, and even family-close relationship with some of them too. But I know how big my wings are.

My wings might become shorter in the events of the upcoming days or in the events of the upcoming months, I don’t know, I will have to think about that then, but the point is that I’m somewhat like Mother Teresa and I like to quote from her, ‘If each of us would only sweep our own doorstep, the whole World would be clean.

 

24:26 – Those who inspire me

I’ll show you something. There are three things in my bag that I always have with me in my bag, one of them is this little booklet with Mother Teresa. When I was in India, in Calcutta, I bought this by her grave. I don’t know why but for some reason she gives a lot to me and her life path is inspiring, obviously I don’t want to become Mother Teresa, but as you may have observed it, caring somehow got to the first place of our corporate culture.

I still have a few things, I think I’ll take that out later because I can draw a lot of strength from it. One of them is Dale Carnegie’s Golden Book. It is quite weary, you can see that it’s an old piece. I, by the way, love the teachings of Carnegie. I think that it’s not a coincidence that when the whole crisis craze started, I got an empty booklet off the shelf to write down everything that is connected to the crisis. And this booklet is somehow by chance a Dale Carnegie booklet, so now I’m using it to write all my thoughts, numbers, everything that influences my decisions inside it.

And what I also always have with me are these little cards. I think I will have them all translated, I mean all of them are written in English, and I’ll upload them. We got these at one of the trainings of T. Harv Ecker and that of Tony Robbins, and the thoughts on these cards mean a lot to me, I’ll share them with you too.

And I have something with me at all times that I think can also be useful in these days and these are the post ideas of Follow Marketing. Well now we have to be really creative in what we post and how we communicate.

Let me close this whole first part on caring as a value with a quotation from Tony Robbins. It’s also such a completely coincidental thing that I wrote this quote to my co-workers for Christmas when I handed them over the Christmas presents, and this quote is the following. It sounds better in English, and it goes like:

What would it take to turn your LABOR into LOVE? The most sacred thing that we can offer another human being besides our love, is our labor. Our work is an offering of our time, our energy, our creativity, our intelligence, our greatest vision, and ultimately our desire and ability to take ACTION. It is through our work — which is really our LOVE in ACTION — that we share our greatest gifts with one another.’

I used this quote to say thank you to my colleagues for their work and I think this quotation as well as the importance of caring has become even more significant these days.

The next video will be about communication, I’ll be back shortly.

Forray Niki
Iratkozz fel

a hírlevelmre

Hogy értesülhess az új tartalmakról.