Céges Alapértékek Videósorozat – Bevezető

0. rész

Bevezető

Hát szép jó reggelt mindenkinek ezen a csodás napsütéses napon!

Egy új videó sorozatba kezdek bele, és ezt már nemcsak a saját vevőimnek, a saját viszonteladóimnak és kikereskedőimnek csinálom, ugyanis van néhány olyan vállalkozói kör, aki nagyon közel áll a szívemhez és nagyon nagyra értékelem őket, ilyen például a Biros Levinek a Szemléletváltó közössége, és még ki tudja, hova keveredik el ez a videó sorozat, esetleg Szász Matyinak a Marketing Innovátor közösségéhez, és akár máshova is.

Amiről ez a következő 10 részes sorozat fog szólni, az az én alapértékeim, mert egyik reggel úgy ébredtem föl alapértékeimmel álmodva, vállalati, céges, és akár mondhatjuk azt is, hogy egyéni értékrendemmel álmodva, hogy ezek szerintem engem és a cégemet, hogyha ezeket követem, kisegíthetik ebből az előttem álló helyzetből, vagy előttünk álló helyzetből.

Így a sorozat a Balloon World vállalati kultúrájáról fog szólni, és beleszövök minden olyan korábbi, de legfőképpen mostani intézkedésemet, ami az elmúlt 6 napban történt, március 12 és 18 között, amikor a válság kitört.

Minket elég mélyen érint ez a dolog, a 2 boltunkat már hétfőn bezártuk. Ezt a döntést már múlt pénteken meghoztuk. Tehát semmi forgalmam nincsen az offline csatornáimon, kisker és nagyker. Próbálunk mindent átterelni az online-ra, de nyilván a vevőim is bezárták, illetve lassan már mindenki bezárja a kisker boltját, tehát a nagyker online csatornán sem jön túl sok rendelés.

És van még az az 1-2 bátor ember, aki az Ünnepek Áruházán rendel, nagyon kevesen vannak, most mindenkinek az élelmiszer a legfontosabb, és az, hogy kitalálja, mit fog csinálni az elkövetkezendő hetekben. Nem partiznak, ugye rendezvények sincsenek, dekorációra sincsen szükség, esküvőket is lemondták, úgyhogy a mi forgalmunk az 15%-ra, nem 15%-kal, hanem 15%-ra esett vissza az elmúlt 5 nap alatt. Hát izgatottan nézzük, hogy mi lesz, mit mutatnak majd a számok az elkövetkezendő napokban.

Nézzük azt, hogy akkor mit hozok nektek ebben a 10 alkalmas sorozatban, és ezek a vállalati kultúránk értékrendjei. Mi ezt 10 pontba foglaltuk össze annak idején. Elmondom, hogy az egyes részekben mikről lesz szó, és utána rögtön el is kezdem majd az első résszel.

Nálunk a legfelsőbb, első helyre került annak idején a törődés, aminek azt gondolom, hogy most különleges aktualitása van. Második helyen áll nálunk a kommunikáció. Harmadik helyen az, hogy családbarátak vagyunk. A negyedik az, hogy képzés és képzésalapú a cég. Ötödik helyen áll az innováció. Most fogalmam sincs, fönt van mögöttem is a táblán, hogy én ezt fordítva látom, de szerintem ti nem tükörképbe látjátok. Hatodik helyen van az önkéntesség. Nyolcadik helyre került a rugalmasságunk. Kilencedikre a céltudatosságunk. Bocsánat, belekavarodtam. Nyolcadik a céltudatosság, kilencedik pedig a bizalom. És a tízediket csak a legvégén fogom elárulni.

Amit még elmondanék nektek, hogy honnan jött ez az ihlet, hogy mi az értékeinket összefoglaljuk 10 pontba, avagy alkossunk egy vállalati kultúra 10 pontját, amibe mi most bele tudunk kapaszkodni. Ezt egy amerikai cég ihlette, akit Zappos-nak hívnak, ők is e-kereskedők, webáruházuk van, kicsit nagyobbak, mint mi. A tulajdonos alapítója számomra egy nagyon inspiráló személyiség, őt Tony Hsieh-nek hívják. Én többször voltam kint Vegas-ban a Zappos-nál és egyszerűen imádom, ahogy ők dolgoznak, amilyen az ő vállalati kultúrájuk, amilyen az ő ügyfélszolgálatuk.

Van két szuper jó könyv is, amit Tony írt, az egyik az egy régebbi, megmutatom nektek, mert szerintem így ebben az időszakban sem bölcs gondolat, én azt gondolom, leszokni a tanulásról és saját magunk képzéséről, mert hiszem azt, hogy a tudás az, amivel kijöhetünk ebből a helyzetből is. Szóval Tony-nak az egyik könyve az ez, ez a Delivering Happiness. Egy nagyon-nagyon jó könyv és szerintem most is aktuális, mert a vevőinkkel ebben a helyzetben is tartani kell a kapcsolatot. És ha lehet, akkor akár boldogságot is szállíthatunk nekik, ha már árut, legalábbis a mi iparágunkban egy jó ideig nem tudunk.

Tony-nak van egy második könyve, ez a The Power of Wow, ugye a vevőknek az elvarázsolása. Hát, most egy kicsit erősebben kell próbálkoznunk, hogy ebben az időszaknak a vevőinket elvarázsoljuk és a kiválóságunkat valahogy feléjük megmutassuk. De mindenesetre mi itt a Balloon World-nél úgy döntöttünk, hogy nagyon fogunk ezen igyekezni.

Egy érdekes dolog még, amit ti is követhettek, hogy ez a 10 pont nem a Tony 10 pontja nyilván, hanem a mienk, de nem is az enyém. Ez a 10 pont ez úgy született meg, hogy egyik reggel bementem a céghez, mi hétfőnként reggelente mindig tartunk egy olyan közös meetinget, amit szárnyalásnak hívunk, és amin mindenki ott van. És feltettem nekik ezt a kérdést, a teljes csapatnak, hogy mit szólnának, hogyha megfogalmaznánk mik ezek az értékek, amik minket vezérelnek, amik számunkra fontosak, ami a mi csapatunkat összetartja. Nekem már megvolt a saját listám, de azt nem árultam el nekik.

Arra voltam kíváncsi, hogy vajon mennyire vagyunk egy hullámhosszon, mennyire gondolkodunk ugyanúgy. Úgyhogy a feladat ki volt adva, ők ezt szépen megoldották, és összejött az ő 10 pontjuk is. Aminek nagyon-nagyon örültem, hogy a 10-ből 9 az megegyezett az én értékeimmel, az én alapértékeimmel. És utána ezt a 10 pontot közösen leírtuk, megfogalmaztuk. Egyébként a cél, a cél volt az, amit valahogy én magától értetődőnek vettem, hogy mindig vannak célok, mindig megyünk előre, még egy ilyen helyzetben is. Ez került be, és valami kikerült, ami az én listámon rajta volt.

Amiért szerintem jó, hogyha a kollégákat bevonjuk a közös gondolkodásba, rengeteg jó ötlet van náluk, úgyhogy én a válság pillanataiban is ezt teszem. Közösen gondolkodunk, közösen ötletelünk, és közösen tervezzük a jövőnket.

A következő videóban a törődést, az első pontot fogom elmesélni, hogy hogyan használom ebben a helyzetben is, amiben most vagyunk.

Niki Forray – Introduction to the 10-point video series

Well, good morning to everyone on this wonderful sunny day!

I’m starting a new video series and I’m not just doing this for my own customers, my own resellers and retailers, because there are some communities of entrepreneurs who are really close to my heart and whom I admire so much, such as Levi Biros’ Mind Changer community and who knows whom these video series get to, perhaps Matyi Szász’s Marketing Innovator community, and even to other communities as well.

What this 10-part series will be about is my core values, because one day I woke up like – after having dreamt about my core values, corporate and I could even say private core values – if I follow my values, they will – I think – get me and my business out of the situation before me or the situation before us.

Therefore, the series will be about the corporate culture of Balloon World and I will include all my previous but mostly current actions that I made in the last 6 days between March 12 and 18, 2020 when the crisis broke out.

We are deeply affected by this thing, we closed our two stores on Monday. This decision was made last Friday. So I have no traffic on my offline channels, neither retail, nor wholesale. We are trying to divert everything to our online channel, but obviously my customers have also closed their shops, or sooner or later everyone will be closing their retail stores, so there are not too many orders coming in through the wholesale online channel either.

And there are still 1-2 brave people who are ordering at Ünnepek Áruháza, but this number is very little, currently food is the most important thing for everyone as well as to figure out what to do in the next few weeks. People don’t party, there are no events, hence, no decorations needed, weddings are being cancelled, so sales has dropped to 15%, not by 15%, but TO 15% in the last 5 days.  Well, we are all excited to see what comes next, what the numbers will show in the next couple of days.

Let’s see now what I will be showing you in this 10-part series and these are the core values of our corporate culture. First I will summarize, then I will tell you what each part will be about and then I will start off with the first part right away.

Caring got the highest rank, or that’s what got to be in the first place in our case, and I think this has a special meaning now. Communication ranked second place. We are family-friendly and this got in the third place. The forth place was taken by training and the fact that the company is training-centered. I have no idea now, but it’s here on this flip chart behind me, I see this the other way around, but I guess you don’t see it as a mirror image. Volunteering is in the sixth place. Number eight is flexibility. Ninth is our determination. Sorry, I got confused here. Number eight is determination, and ninth is trust. And the tenth I will only tell you at the very end.

What I would also like to tell you is where the idea came from to summarize our values in 10 points, that is, to create the 10 points of our corporate culture that we can hold on to now. This was inspired by an American company called Zappos, they are e-merchants too, they have an online store and they are a little bit bigger than us. The founder and owner of this company is a really inspiring person to me, he is called Tony Hsieh. I have been to Vegas several times to visit Zappos and I just love the way they work, love their corporate culture and their customer service too.

There are also two fantastic books that were written by Tony, one of them is an older one, I’m showing it to you, because I think not in these hard times is it a wise thought to quit learning and educating ourselves, as I think it is knowledge that can get us out of this situation. So one of Tony’s books is this one, this is entitled Delivering Happiness. It is a very-very good book and it is still relevant these days as well, because we need to stay in touch with our customers in such a situation too. And if it’s possible, we may deliver happiness to them until goods cannot be delivered, at least in our industry.

Tony has another book entitled The Power of Wow, the enchanting of customers. Well, now we have to try a little harder these days to enchant our customers and show our excellence towards them. But in any case, we here at Balloon World have decided to put every effort in achieving that.

Another interesting thing is that these 10 points are obviously not Tony’s 10 points, but ours, and not mine. These 10 points were born by me going into the company, having joint meetings every Monday morning where each and every person is present. And I raised the question to them, to the whole team, what if we put down the values that guide us and that are important to us and that keep us together. I already had my own list, but I didn’t tell them.

I was wondering how close we are to one other in terms of way of thinking. So the task was given, they accomplished it nicely and got their 10 points. What I was really happy about was that out of ten values, core values nine were the same as the ones on my list. And then we wrote and formulated these 10 points together. By the way the goal was the thing I just took for granted, the fact that there are always goals in life, we always go forward, even in situations like this. So this got on our list and something was replaced by it that was present on my list.

I think it is a great thing to get the colleagues involved in group thinking, because they have a lot of good ideas, so that’s what I do in the days of crisis as well. We think together, we brainstorm together and we plan our future together.

In the next video, I will be talking to you about caring, the first point on our list, the way I use it in the situation we are currently facing.

Forray Niki
Iratkozz fel

a hírlevelmre

Hogy értesülhess az új tartalmakról.